Kipufogó javítás

A kipufogórendszer feladatai:

  • A környezet védelme: A katalizátorral szerelt gépjárműveknél szerepet játszik a károsanyag-kibocsátás csökkentésében
  • A motorteljesítmény fokozása: A nyomaték és a teljesítmény fokozásával csökkenti a gépjármű fogyasztását
  • Hangtompítás: A kipufogórendszer csökkenti a belső és külső zajártalom szintjét

A kipufogó, illetve a kipufogórendszer szerepet játszik a káros anyag kibocsátás csökkentésében és a légtérbe kerülő gázok megszűrésében. Amennyiben gépjárművünk használata során túlzott üzemanyag-fogyasztást, zajt, illetve füstöt tapasztalunk, szükséges lehet a kipufogórendszer vizsgálatára, cseréjére. Új autók esetében a kipufogót általában 5 évig üzemelnek problémamentesen, míg e az időtartam a használt autók esetben csupán 2-3 év. Egy kipufogó átlagos élettartama 80.000 km, de fontos tudni, hogy a rövid és alkalmankénti használat jobban igénybe veszi a kipufogót.

Tipp: Amennyiben a kipufogónál gyorsan eloszló vízpárát tapasztalunk, nincs okunk az aggodalomra, 20 Celsius fok alatti külső hőmérséklet esetén ez teljesen normális jelenség. Ha kék, vagy szürkés színű füstöt látunk, már gyanakodhatunk kopottságra, vagy a turbó meghibásodására.

A fekete füst agyértelműen a túl sok üzemanyag jele! Első esetben célszerű megvizsgálni a légszűrő szennyezettségét. Ha tisztának találjuk, akkor sajnos komolyabb a gond! Ebben az esetben vagy az elektronika rossz, vagy a lambda szonda, netán a porlasztó/befecskendező rendszer meghibásodása, vagy nem megfelelő beállítása okozhatja a jelenséget. A dízel autóknál – főként, ha hiányzik a koromcsapda – a fekete kipufogógáz megjelenése egy nagyobb gázadáskor lehet természetes jelenség is.

Ha a kipufogóból távozó füst fehér és sűrű, akkor számolnunk kell azzal, hogy az égéstérbe hűtővíz került.

Kipufogó javítás – 5 Csillag Autószerviz Veresegyház: Időpontkérés