Fékolaj csere

A fékfolyadék olyan hidraulikus folyadék, amelyek szinte teljességével összenyomhatatlan, feladata pedig a fékerő továbbítása a pedáltól a kerekekig.

A fékfolyadék tulajdonságai: kenési képesség, forráspont, vízzel való összeférhetőség, vegyi semlegesség, gumiduzzadás, egymással való keverhetőség. A fékfolyadékkal szembeni legfontosabb elvárás azonban, hogy minél magasabb legyen az úgynevezett száraz forráspontja (az a forráspont, amit akkor lehet mérni, mikor a folyadék még nem új, és nem kötött meg nedvességet). Amennyiben a fékfolyadék felforr, akkor a folyadék helyett részben gáz lesz az az anyag, amelynek a fékerőt továbbítani kellene, és mint az ismeretes, a gáz – szemben a folyadékkal – összenyomható, így nem képes az erő megfelelő továbbítására. A fékolaj forráspontja nem süllyedhet 180 Celsius fok alá.

Tipp: A fékolajok gyakorlatban történő alkalmazása jármű- és fék specifikusan történik, a gyártó előírásainak megfelelően.

A fékfolyadék tulajdonságainak szigorú határértékei vannak, amelyektől nem lehet eltérni. Ezeket az értékeket és követelményeket az úgynevezett SAEJ 1703 szabvány foglalja össze. A hétköznapi életben azonban nem a SAEJ besorolásai az elterjedtek, hanem az Amerikai Közlekedési Minisztérium által meghatározott DOT szabványok, amelyek két nagy csoportba sorolják a fékfolyadékokat.

Az egyik csoportot az úgynevezett glikol-bázisú folyadékok alkotják; ezek DOT3 és DOT4 jelöléssel vannak ellátva.

A másik csoportot pedig a szilikon-bázisú fékfolyadékok alkotják, jelölésük: DOT5.

A glikol bázisú fékfolyadékok higroszkopikusak (azaz vízmegkötő tulajdonsággal rendelkeznek), és már a környezeti levegővel való érintkezés során is egyre több vízzel telítődnek. Ez a tulajdonság pedig egyértelműen károsan befolyásolja a fékfolyadékok tényleges forráspontját. Ezen kívül a fékfolyadékba keveredett víz – amely 0 Celsius fokon megfagyhat, 100 Celsius fokon pedig felforrhat – nem képes elkülönülni, így a legcsekélyebb mértékű víztartalomnál is lecsökkent a fékfolyadék forráspontja.

FÉKFOLYADÉK KATEGÓRIÁK

ÖSSZETÉTEL
SZÁRAZ FORRÁSPONT
[°C]
NEDVES FORRÁSPONT
[°C]
DOT 4
polietilén-glikol
205
140
DOT 4
polietilén-glikol
230
155
DOT 5 szilikon
260
180
DOT 5.1
polietilén-glikol
270
190

Tipp: a különböző DOT besorolásokba tartozó fékfolyadékok keverése, egymásra öntése szigorúan tilos! Azokba a gépjárművekbe, amelyekkel ABS-szel vannak felszerelve, tilos DOT3-as fékfolyadékot tölteni!

Javasoljuk, hogy biztonsági szempontból a fékfolyadékot 60.000 km-enként, de legfeljebb 2 évente cseréltesse!

Fékolaj csere – 5 Csillag Autószerviz Veresegyház: Időpontkérés